Има много рецепти за гуакамоле и нито една не може да се нарече класическа. В Мексико всеки го приготвя по свой вкус и в зависимост от района, в който се намира. Въпреки това, съставките остават едни и същи: авокадо, лук, домати, люта чушка, кориандър, лайм/лимон и сол. Често се срещат и рецепти, в които се препоръчва използването на чопър или кухненски робот, където авокадото добива текстурата на бебешко пюре, но това не е гуакамоле, а се нарича агуамоле. Единствената разлика е, че отнема по-малко време за приготвяне и се предлага по заведенията за бързо хранене в Мексико. В истинското гуакамоле се усещат парченцата авокадо, домати и лук.

Авокадото трябва да е добре узряло, да не е прекалено твърдо и да се усеща меко, само когато натиснете леко с пръст. Ако авокадото не е доузряло, увийте във вестник или хартиен плик и оставете на стайна температура. Никога не съхранявайте в хладилник.

Разполовете всяко авокадо и отстранете костилката. С помощта на лъжица, отделете месестата част от обвивката и сложете в подходящ съд. Добавете сокът от лайм и намачкайте с вилица, докато започне да добива кремообразен вид, но все още има малки парченца. Добавете кориандъра, лука и доматите и добавете сол на вкус. Добавете лютата чушка (по желание) и разбъркайте добре.

Поднесете с тортила чипс.

Лаймът може да бъде заменен с лимон, а кориандърът с магданоз.

Препоръчва се при направата на гуакамоле да се използват пластмасови или дървени прибори, в противен случай авокадото се окислява и губи наситено зеления си цвят.