Използвам кръгла форма с падащо дъно с диаметър 18см. Ако искате да направите по-голям пай, напр. 23см., умножете съставките по 1.42, за да получите необходимите количества.

Загрейте фурната на 180°С.

За основата на пая смесете бисквитите и бадемите в кухненски робот и смелете на ситно. Добавете маслото и захарта и разбъркайте, докато сместа стане на трохи. Изсипете получената смес във формата, която ще използвате. Разпределете сместа равномерно като притискате по дъното и страните на съда. Запечете основата за 8-10 минути.

За направата на лимоновия крем изсипете подсладеното кондензирано мляко, лимоновия сок и жълтъците в подходящ съд и разбъркайте, докато получите хомогенна смес. Излейте сместа върху вече изпечената основа.

Печете за около 20 минути на 170°С или докато кремът “стегне”. Извадете от фурната и оставете да изстине напълно. Приберете в хладилника за поне 1 час ( макс. 3 дни).

Така приготвеният пай може да се съхранява до 7 дни в хладилника.

Пригответе меренге в деня, в който ще сервирате паят.

За да направите меренга изсипете белтъците в подходящ за водна баня съд и добавете солта. Разбийте с телена бъркалка до получаване на пяна и добавете захарта. В малка тенджерка загрейте вода до завиране и после намалете силата на котлона и оставете водата да къкри. Поставете купата с белтъците отгоре, като се уверите, че дъното на купата не допира водата. Започнете за разбивате белтъците и захарта, докато сместа се загрее (поне 45°С-50°С) и захарта се е разтворила (около 4 минути). Сместа трябва да е много топла на допир и захарта да не се усеща, когато разтриете малко количество между палеца и показалеца. Отстранете от водната баня и продължете да разбивате сместа с помощта на миксер на средна скорост за около 2 минути. Увеличете скоростта и разбийте белтъците за още 4 минути, докато сместа стане на сняг и образува твърди връхчета. Добавете ванилията и продължете с разбиването за още няколко секунди.

Изсипете в пош със звездовиден накрайник и шприцовайте върху вече охладения пай. С кухненска горелка обгорете меренга. Ако не разполагате с горелка, поставете на най-горното ниво на фурната на максимални градуси и печете около 30-40 секунди.

Охладете, докато стане време да сервирате. Може да поднесете с резен лимон.